wtorek, 18 marca 2014

Na obiad: gulasz z szynki z cukinią, groszkiem i marchewką

Pomidory nas nie uczulają. Uff... Były na liście podejrzanych, ale są ok. Dlatego dziś postanowiłam je wykorzystać w moim obiedzie.

 


 

Składniki:
  • mięso z szynki w kawałkach,
  • 1/4 cebuli,
  • 1/4 papryki,
  • 1/2 cukinii,
  • 5 łyżek groszku mrożonego,
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego,
  • 2 łyżeczki dobrego keczupu,
  • sól,
  • pieprz,
  • oliwa/olej do smażenia.

Rozgrzać na patelni oliwę, wrzucić mięsko pokrojone na kawałki i natarte solą i pieprzem. Lekko podsmażyć i zalać 1/2 szklanki wody. Przełożyć do rondelka. Dusić pod przykryciem ok. 40 minut. Gdyby danie zbytnio się wygotowało, uzupełniać w międzyczasie wodę.

Ponownie rozgrzać oliwę na patelni i wrzucić pokrojone warzywa. Podsmażyć je lekko i dodać następnie do rondla z mięsem. Razem dusić dalej ok. pół godziny. Pod koniec dodać koncentrat i keczup, dosmakować solą i pieprzem.

Podawać z kaszą jęczmienną, makaronem bezjajecznym, ziemniakami - jak kto lubi.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz