niedziela, 23 marca 2014

Przekąska: obwarzanki

Na diecie bezmlecznej jestem ciągle głodna... Zresztą ja często bywam głodna, także bez diety:) Tylko, że zwykle można sięgnąć po czekoladkę, jogurt itp., które szybko zagłuszą głód. Teraz zmuszona do poszukiwania "przegryzek" znalazłam przepis na obwarzanki. Z obawy na uczulenie bez maku czy sezamu, ale myślę, że warte spróbowania!




Składniki:

  • 500 g mąki pszennej
  • 30 g świeżych drożdży
  • 160 ml mleka roślinnego (ciepłego)
  • 80 ml wody (ciepłej)
  • 1 łyżeczka cukru
  • 3 łyżki roztopionego masła klarowanego lub margaryny bezmlecznej
  • 2 łyżeczki soli
  • mak, sezam, kminek

Wykonanie:

Kilka godzin przed wykonaniem ciasta drożdżowego warto zadbać, aby wszystkie składniki miały temperaturę pokojową.

Pracę rozpoczynamy od zrobienia rozczynu - drożdże kruszymy, dodajemy cukier, łyżkę mąki i zalewamy mlekiem zmieszanym z wodą. Przykrywam ściereczką i czekamy aż drożdże zaczną pracować.

Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, wyrośnięty rozczyn i masło/margarynę. Dokładnie wyrabiamy ciasto.

Zostawiamy je w ciepłym miejscu, aby podwoiło objętość (pod przykryciem). Następnie znów je dokładnie wyrabiamy i zostawiamy do ponownego wyrośnięcia.

Po tym czasie z ciasta formujemy długi, lekko grubawy wałek i dzielimy go na taką ilość, ile chcemy mieć obwarzanków (np. ok. 15).

Są dwa sposoby formowania obwarzanków - możemy po prostu skleić końce jednego kawałka ciasta, pamiętając o tym, żeby zwilżyć ciasto wodą.

Drugim sposobem jest formowanie kuli, robienie w środku dziurki, wkładanie do niej palca i kręcenie jak hula hop - aż obwarzanek będzie taki jak chcemy.

Obwarzanki pozostawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia.

Piekarnik nagrzewamy do 200 st.
Teraz najważniejsza część - garnek zalewamy wodą do połowy i gotujemy aż woda zawrze.

Na gotujący się wrzątek wrzucamy nasze obwarzanki, powinny się "obwarzać" 30 sekund z każdej strony.

Następnie wyławiamy je, odsączamy i układamy na blaszce, na której będziemy je piec.

Lekko studzimy, smarujemy rozkłóconym jajkiem i posypujemy makiem, sezamem lub kminkiem.

Pieczemy je ok 25 minut.




Przepis ściagnięty ze strony:
http://www.poracoszjesc.pl/2013/02/domowe-obwarzanki.html

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz