sobota, 29 marca 2014

Na obiad: schab duszony w mleku ryżowym

Pomysł na to danie zawdzięczam nieocenionej skarbnicy przepisów, której imienia bez jej zgody nie ujawnię:)

Schab jest pyszny, kruchy i sam się robi.



składniki
  • 1 kg schabu,
  • 0,7 litra mleka ryżowego,
  • liść laurowy,
  • ząbek czosnku,
  • pół cebuli,
  • sól,
  • pieprz,
  • olej.

Mięso w całości natrzeć solą i pieprzem. Obsmażyć z wszystkich stron na rozgrzanym oleju. Zagotować mleko z liściem laurowym i czosnkiem pokrojonym w plasterki. Do gotującego się mleka włożyć obsmażone mięso. Gotować przez ok. 2 godziny na małym ogniu pod przykryciem. Ewentualnie na koniec zredukować sos, gotując bez przykrycia jeszcze chwilę. Kroić po wystudzeniu. Pyszne na obiad, do kanapek i na zimno.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz