czwartek, 13 marca 2014

Na obiad: pierś z kaczki z pieczonymi burakami

Na ten klasyczny poznański obiad potrzebujemy:
  • pierś z kaczki,
  • buraki,
  • majeranek,
  • sól,
  • pieprz,
  • cukier,
  • ocet
dodatkowo:
  • folię aluminiową,
  • worek do pieczenia w piekarniku,
  • naczynie żaroodporne.

Pierś z piekarnika:
  1. Piersi z kaczki natarłam solą, pieprzem i majerankiem.
  2. Godzinkę pozwoliłam im poczekać w lodówce,
  3. Wrzuciłam mięsko do worka do pieczenia w piekarniku, dodałam 2 łyżki wody i zamknęłam worek.
  4. Piekarnik nagrzałam do 180 stopni
  5. Worek z kaczką umieściłam w nacyniu żaroodpornym
  6. Piekłam przez około godzinę, pod koniec pieczenia nacięłam lekko worek, aby mięsko się lekko zrumieniło.
 
Buraki:
  1. Buraki dokładnie szorujemy.
  2. Każdego buraka owijamy w folię aluminową
  3. Buraki w folii układamy na blaszce i pieczemy w temperaturze 200°C przez ok. 45-60 minut (większe dłużej) 
  4. Po upieczeniu buraki studzimy i obieramy.
  5. Buraki ucieramy i przyprawiamy do smaku solą, cukrem i ewentualnie octem.
Podajemy z pyzami. Przepis na pyzy bezmleczne wkrótce.

Dziś nie znalazłam czasu na pyzy, dlatego serwuję wersję z kluskami śląskimi. Przepis podaję tu: http://mamakarmi.blogspot.com/2014/03/na-obiad-kluski-slaskie.html

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz