piątek, 7 marca 2014

Na słodko: bezmleczne i bezjajeczne mufinki bananowe

Dziś kupiłam w Lidlu fajne - i przecenione;) - silikonowe foremeczki do mufinek. Z tego względu dziś pieczemy jedne z bardziej popularnych przy Starszej ciasteczek - mufinki bananowe! Dla mnie to naprawdę klasyk, szybkie i smaczne.

 
 

Składniki:

  • 3-4 dojrzałe banany
  • 3/4 szklanki cukru (białego, brązowego lub trzcinowego) - użyłam brązowy,
  • 1 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/3 szklanki oliwy/ oleju
wierzch: cynamonowa kruszonka
1/3 szklanki cukru
2 łyżki mąki pszennej
1/2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka margaryny (u nas w wersji bez cynamonu w obawie przed kolkami)
 
Przygotowanie:
 
1. Banany z cukrem zmiksować na papkę (w oryginale: podusić widelcem, ale z uwagi na oszczędność czasu używam blendera).
2. Dodać do papki mąkę, sodę, proszek, sól, oliwę, zmiksować.
3. Wlać do foremek.
4. Jeśli zdecydowaliśmy się na kruszonkę: wymieszać cukier, mąkę, cynamon z margaryną aż powstanie mokro-krucha posypka, ułożyć na wierzch babeczek.
5. Piec 20-25 min. w 200 st. C.
 
Do babeczek można dodać wiórki kokosowe lub bakalie (co kto lubi :-)

Smacznego!
 
 
 
 

2 komentarze:

  1. Pyszne :) Dziękuję za przepis - super prosty i szybki.

    OdpowiedzUsuń
  2. Cieszę się:) ostatnio robie już te muffinki wg proporcji "na oko" i zawsze wychodzą - są u nas bardzo często a Starsza mi je podjada!

    OdpowiedzUsuń