środa, 19 marca 2014

Na słodko: bezmleczne jagodzianki w foremkach

Wczoraj prowokowałam jagody. Zgodniez zasadą "jeśli nie ma tragedii, to jest ok", jagody są ok. Młodszej wyszło parę nowych kropek na twarzy, ale to równie dobrze może być efekt przytulania przez Starszą maślanymi rączkami.

Zatem dziś jagodzianki w foremkach:)

 
 

 
Składniki:
  • 2 szklanki mąki,
  • niepełna szklanka mleka owsianego lub wody,
  • 1/4 kostki drożdży,
  • mała łyżeczka soli (płaska),
  • 5 łyżek cukru,
  • 4 łyżki oleju,
  • kilka łyżek jagód lub dżemu jagodowego
  • olej do formy,
  • cukier puder do posypania.
kruszonka
  • 90 g mąki
  • 60 g cukru
  • 30 g margaryny bezmlecznej (np. Delmy).

Drożdże rozrabiamy w letnim mleku/wodzie.
Dodajemy cukier i sól, następnie mąkę i olej i wyrabiamy.
Ciasto musi odchodzić od ręki.
Pozwalamy ciastu wyrosnąć przez ok. 40 min. do godziny. 
Następnie uderzamy ciasto pięścią, zagniatamy ponownie, dodając mąki jeśli jest za rzadkie. 
Z wyrobionego ciasta formować kulki, nakładać na nie jagody ub dżem jagodowy, zawijać jak pączki i umieszczać je we wcześniej wysmarowanej tłuszczem formie na muffiny.
Przygotować kruszonkę, zagniatając jej wszystkie składniki.
Następnie posypać bułeczki kruszonką.
Przykryć ściereczką i pozwolić wyrastać ponownie przez ok. 30 min.
Wypiekać ok. 18 minut w temp. 180 st. C.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz