poniedziałek, 31 marca 2014

Na obiad: makaron z cukinią i szpinakiem

Na piątek wymyślam bezmięsne dania, a to obiad z piątku właśnie.Powstał z tego, co znalazłam w lodówce i wyszedł całkiem nieźle:)



Składniki:
  • makaron - u mnie świderki, choć miały być kokardki (choćby dlatego, że farfalle z cukinią i szpinakiem brzmi lepiej;))
  • szpinak - 5 brykiecików mrożonego,
  • 1 cukinia,
  • 1/4 papryki,
  • 1/4 cebuli,
  • keczup,
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego,
  • olej do smażenia,
  • sól i pieprz do smaku,
  • makaron.
Sposób przygotowania:

  • Pokrojone na kawałki cebulę, paprykę i cukinię podsmażyć na patelni ok. 3-4 minuty.
  • Następnie dodać rozmrożony szpinak (lub mrożony, ale wówczas trzeba nieco dłużej trzymać na patelni), koncentrat pomidorowy i nieco wody.
  • Dusić pod przykryciem przez ok. 8 minut.
  • Dosmakować solą i pieprzem.
  • Na koniec dodać keczup.
  • Podawać z makaronem.
  • Dobre na obiad, ale mi wyjątkowo smakowało na zimno, jako sałatka.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz