piątek, 7 marca 2014

Na słodko: budyń jaglany

Ostatnio eksperymentuję z kaszą jaglaną. Bardzo mi smakuje. Dziś pomysł na - bemleczny i bezjajeczny - budyń z kaszy jaglanej:)
 
 
 
Składniki na budyń:
  • 1 szklanka mleka roślinnego (jeżeli użyjemy owsianego domowego, które samo gęstnieje podczas gotowania, może być potrzeba ,by dać go więcej)
  • 2 łyżki kaszy jaglanej, zmielonej w młynku. Dobrze jest zmielić kaszę jak najdrobniej - budyń będzie gładszy
  • 2 łyżeczki domowego cukru wanilowego
  • 1 łyżka delikatnego tłuszczu (np. oleju kokosowego, masła roślinnego)
  1. Do rondelka z grubym dnem wlać mleko oraz pozostałe składniki na budyń. Podgrzewać na średnim ogniu co jakiś czas mieszając trzepaczką, a kiedy zacznie wrzeć zmniejszyć ogień i mieszać trzepaczką często, żeby budyń był gładki i się nie przypalił. Kiedy odpowiednio zgęstnieje spróbować, czy na pewno kasza jest miękka i wyłączyć.
  2. Gorący budyń nałożyć do miseczek przekładając ulubioną konfiturą.
Przepis podaję za (po moich uproszczeniach):
http://www.jadlonomia.com/2013/06/budyn-jaglany.html?showComment=1393869825775#c5689945767655394149

 
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz