poniedziałek, 17 marca 2014

Na słodko: Ciasteczka Digestive

Gdy znalazłam ten przepis, spodziewałam się... owsianego "gniota'. Jednak nie! Ciasteczka są pyszne, złociste i chrupiące!



Składniki:
  • 50g mąki żytniej
  • 50g mąki pszennej
  • 100g płatków owsianych
  • 50g cukru brązowego (lub w zastępstwie zwykłego)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 100g margaryny
  • 1- 2 łyżki mleka owsianego lub wody
Sposób przygotowania:
  1. Płatki owsiane zmielić blenderem. Najlepiej nie mielić na proszek. Dobrze jest jak będą wyczuwalne kawałki.
  2. Mąkę, płatki, cukier, proszek do pieczenia i sól wymieszać w misce. Dodać margarynę pokrojoną na kawałki i zagnieść ciasto. Dodać 1 lub 2 łyżki mleka tak, aby ciasto było jednolite i trochę wilgotne. Ciasto owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 15min.
  3. Ciasto rozwałkować między dwoma kawałkami folii spożywczej na grubość ok. 4- 5mm. Wykrawać kółka o średnicy ok. 6- 7cm np. szklanką lub foremką do ciasteczek.
  4. Ciasteczka układać, w odstępach, na dwóch blachach wyłożonych papierem do pieczenia (lub wysmarowanych lekko margaryną).
  5. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 15min., do zarumienienia, w temperaturze 180°C. Po upieczeniu pozostawić na ok. 5 min., kolejno wyłożyć na kratkę z piekarnika i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
  6. Dodatkowo można roztopić czekoladę w kąpieli wodnej i posmarować ciasteczka od spodu czekoladą.
  7. Przechowywać najlepiej w szczelnym pojemniku i spożyć w ciągu 2- 3 dni.
 
 
Przepis znaleziony w internecie, po moich małych modyfikacjach.
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz