sobota, 22 marca 2014

Higiena w kuchni alergika

Przy alergiku musimy bardzo uważać w kuchni. Poniżej parę spraw, o których warto pamiętać.

  • Nigdy nie używajmy tych samych sztućców dla nas i reszty rodziny bez uprzedniego ich umycia. Zwłaszcza noża, którym smarowaliśmy/kroiliśmy coś zakazanego, nawet jeśli wydaje się czysty.
  • Często myjmy ręce. Ja staram używać się ręczników jednorazowych do ich wycierania, gdyż w ściereczki Starsza wyciera czasem rączki czy buźkę brudną od np. masła. Nie widać tego, a cząsteczki białka pozostają...
  • Używajmy osobnych desek do krojenia. Nawet jeśli wydają się czyste, to dla alergika takie nie muszą być.
  • Nie smażmy na jednej patelni kotlecików dla nas i reszty rodziny. Jeśli nasze są bez jajka, a tamte z jajkiem, to może to zaszkodzić Maleństwu gdy jajko je uczula.
  • Uczmy starsze rodzeństwo, by myło rączki przed dotknięciem bobaska. Dotyk też może uczulać - gdy rączki są od masła czy serka, może wyjść wysypka. To samo dotyczy całujących cioć, które wcześniej zajadały się bitą śmietaną.
  • Jeśli mamy do czynienia z alergią, to nawet ilości śladowe mogą uczulać. Zwracajmy uwagę na etykiety. Ja unikam produktów, które mają taką adnotację -  za radą naszego lekarza.
  • Kiszonki są teoreytcznie bezpieczne. Zwracajmy jednak uwagę, czy przypadkiem w procesie kiszenia nie użyto serwatki - zdarza się niestety.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz