piątek, 14 marca 2014

Na słodko: bezmleczne drożdżowe ślimaczki

Sprawdzam dziś, co Młodsza powie na cynamon... Na przykładzie bezmlecznych ślimaczków drożdżowych.



Składniki:
  • 2 szklanki mąki
  • 1/3 kostki drożdży
  • łyżeczka soli
  • 2 łyżki oleju
  • szklanka wody
  • 4 łyżki cukru do ciasta
  • 4 łyżki cukru na posypkę (najlepiej brązowego)
  • 2 łyżki margaryny bezmlecznej
  • cynamon

Do miski wrzucamy drożdże, cukier i wodę. Mieszamy. Dodajemy sól, mąkę i olej i wyrabiamy ciasto. Jeśli jest zbyt rzadkie, dodajemy wodę. Pozwalamy mu wyrosnąć w cieple przez minimum pół godziny.

Następnie ciasto rozwałkowujemy na grubość 0,5 cm. Roztapiamy margarynę i smarujemy nią ciasto. Posypujemy brązowym cukrem i cynamonem. Zwijamy w rulon, po czym kroimy na 2 cm kawałki. Układamy je na blaszce zachowując większe odstępy. Pieczemy ok. 18 min. w 180 st.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz