środa, 26 marca 2014

Przekąska: krakersy

Szukam ciągle różnych przekąsek. Paluszków ani krakersów nie kupię w sklepie, więc postanowiłam je upiec. Poniżej przepis, który wypróbowałam i mogę z czystym sumieniem polecić!



Składniki:
  • 18,5 dag mąki (1 szkl)
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 10 dag masła lub margaryny
  • 60 ml wody
  • dodatki: sól, cukier, sezam, zioła, ser, mak (do wyboru)

Mąkę, proszek do pieczenia i sól mieszamy w misce. Dodajemy masło i siekamy tak jak na ciasto kruche. Na koniec dodajemy wodę i wyrabiamy ciasto.
Ciasto dzielimy na porcje w zależności, ile chcemy dodatków.
Każdą porcje osobno zagniatamy z wybranym dodatkiem i rozwałkowujemy - i tu forma dowolna: albo wykrawamy krakersy foremkami, albo tniemy rozwałkowane ciasto na 0,5 cm paski tworząc paluszki. Układamy na blasze i pieczemy w temp. 180 C do uzyskania złotego koloru (średnio ok. 15-20 min).


Przepis pochodzi ze strony http://www.wielkiezarcie.com/recipe33439.html

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz