Podobną znajdziecie tutaj. W mojej ocenie ta jest jedna lepsza.Robiłam ją kilka razy, ale niestety nie mogę odnaleźć zdjęć:(
składniki:
- 4 jabłka
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 5 łyżeczek mąki ziemniaczanej
- 80 g margaryny bezmlecznej (jeśli możemy: masła)
- 1,75 szklanki cukru
- 2,25 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3/4 łyżeczki soli
- 2 jajka
- 2 łyżki mleka owsianego (lub zwykłego - jeśli możemy)
Do tortownicy:
1 łyżka margaryny
2 łyżki bułki tartej
Do posypania ciasta:
cukier puder
Wykonanie:
Jabłka obrać i pokroić w grubą kostkę.
Przesiać mąki, proszek do pieczenia i sól,
dodać posiekaną margarynę i rozetrzeć palcami na kruszonkę.
Dodać jabłka, cukier (oprócz 1 łyżki) oraz jajka ubite z mlekiem owsianym.
Wymieszać aż ciasto oblepi jabłka i przełożyć do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą tortownicy.
Posypać odłożonym cukrem.
Piec ok. 45 minut w piekarniku nagrzanym do 190°C, na złoty kolor.
Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz