Przepis po moich małych modyfikacjach.
Składniki:
- 3 jajka
- 1 łyżka cukru
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 30g roztopionej margaryny bezmlecznej (jeśli możecie - masła)
- 150ml mleka (może być ryżowe) w temperaturze pokojowej
- 1 czubata szklanka mąki tortowej
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta sody oczyszczonej
- 2 szczypty soli
- niewielka ilość oleju do smażenia naleśników
Przygotowanie:
- ucieramy żółtka z cukrem, następnie dodajemy do nich roztopiony tłuszcz i olejek waniliowy
- do tej masy stopniowo wlewamy mleko
- następnie dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą
- Na końcu dodajemy szczyptę soli i ubite na pianę białka
- wszystkie składniki delikatnie mieszamy
- smażymy małe naleśniki na patelni wysmarowanej olejem - z obu stron do uzyskania ciemnozłotego koloru
Dobrze smakują z owocami i syropem klonowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz