Kapusta z grzybami, czyli świąteczne danie, którego nie może zabraknąć.
Składniki:
kiszona kapusta
grzyby leśne suszone (podgrzybki, prawdziwki)
ewentualnie masło - ale znów będzie to danie dla niealergika...
Przygotowanie:
Kapustę przelewamy wodą, odcedzamy.
Następnie gotujemy z niewielką ilością wody przez ok. pół godziny.
W tym czasie grzyby zalewamy wrzącą wodą. Gdy ostygnie, grzyby kroimy w paseczki. Wody od grzybów nie wylewamy - dodajemy ją do kapusty.
Następnie gotujemy kapustę z grzybowym wywarem i pokrojonymi grzybkami przez następne 15-20 minut.
Na koniec możemy dodać stopione i lekko zbrązowione masło - jeśli nie jest to danie przeznaczone dla alergików.
Tak przygotowana kapusta może stanowić też farsz do pierogów lub krokietów.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz