wtorek, 13 stycznia 2015

Na słodko: ciasto grysikowe

Szybkie ciasto bez pieczenia, nawet dla alergików - dzięki użyciu mleka roślinnego. Smaczne i niewymagające dużo pracy, polecam!



Składniki:
pół litra mleka (może być ryżowe, np. waniliowe)
2/3 szklanki cukru
kostka margaryny
szklanka kaszy manny
1 łyżeczka esencji waniliowej
galaretka
kilka paczek herbatników typu bebe

Przygotowanie:
Na dnie formy układamy herbatniki
Następnie zagotowujemy mleko z cukrem i margaryną oraz esencją waniliową.
Do gotującego mleka dodajemy kaszę cały czas mieszając. Gdyby pojawiły się grudki, radzę użyć blendera.
Ciepłąmasę wylewamy na herbatniki i układamy kolejną warstwę ciastek.
Przygotowujemy galaretkę wg przepisu na opakowaniu, gdy przestygnie zalewamy nią ciasto.
Ciasto ekspresowe i godne polecenia, bo możliwe do zrobienia nawet na początku przygody z alergią na białko mleka.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz