Na słodko: ciasto kokosowe na maślance
Ciasto kokosowe na maślance powstało z uwagi na fakt, że zamiast mleka kupiłam... maślankę. Ciasto niestety nie dla alergików, za to szybkie, proste i takie, hmm... "działkowe":) Czyli w sam raz do zabrania na działkę latem, porcja całkiem słuszna, na blaszkę ok. 30x40 cm. Myślę, że dobre też na przedszkolne imprezy oraz inne, gdzie spodziewamy się większej liczby gości.
Składniki:
4 jajka
450g cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
450g mąki pszennej
4 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
300ml maślanki
100g kokosu
200 ml śmietanki (słodkiej)
Sposób przygotowania:
Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia.
Do ubitych jajek dodać połowę mąki, wymieszać, połowę maślanki, wymieszać.
Czynności powtórzyć.
Następnie wyłożyć ciasto na blaszkę o wym. ok 30x40 cm i posypać kokosem.
Piec przez ok. 30-35 min w temp. 180 st. C (termoobieg 160 st C), sprawdzając patyczkiem czy gotowe.
Gdyby kokos się rumienił za mocno, przykryć folią aluminiową.
Po upieczeniu, jeszcze ciepłe, polać równomiernie śmietanką.
Przepis pochodzi z magazynu „Gugelhupf” Dr. Oetkera
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz