Składniki (u mnie na ok. 15 muffinek średniej wielkości)
3/4 szklanki cukru
2 czubate szklanki mąki
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki sody
szczypta soli
parę kropli esencji waniliowej
3/4 szklanki wiórków kokosowych
2 łyżki margaryny bezmlecznej, roztopionej w kuchence mikrofalowej
1/4 szklanki oleju
2 jajka (roztrzepane)
3/4 szklanki mleka ryżowego
1 szklanka jagód (mrożonych lub świeżych)
Przygotowanie:
Suche składniki wymieszać w dużej misce (cukier, mąka, wiórki kokosowe, proszek do pieczenia, soda, szczypta soli).
W drugiej misce rozmieszać składniki mokre (mleko ryżowe, jajka, margaryna i olejoraz esencja waniliowa).
Następnie szybko połączyć obie grupy składników, mieszając chwilkę.
Na koniec dodać jagody. Użyłam mrożonych, przez co ciasto od razu zabarwiło się na fioletowo:) po upieczeniu barwa ta się zmienia.
Piec ok. 25 minut w temp. 180 st. C.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz