Składniki:
- 300 g mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki drożdży suchych (6 g) lub 12 g drożdży świeżych
- pół szklanki letniego mleka ryżowego (125 ml)
- 1 jajko
- 50 g roztopionej margaryny bezmlecznej
- 45 g cukru
- 1/4 łyżeczki soli
- ok. 250 g wiśni (użyłam mrożonych)
- dodatkowo wykorzystałam jagody ze słoika, ale nie jest to konieczne - możecie użyć jakichkolwiek owoców nadających sie do placka (wiśnia, truskawka, jagody, borówki, śliwki, jabłka...)
- 50 g miękkiej margaryny bezmlecznej
- 10 płaskich łyżek mąki
- 4 łyżki cukru
Wszystkie
składniki wyrobić między palcami na kruszonkę (jeśli jest zbyt mokra
dodać więcej mąki, jeśli sucha - masła).
Przygotowanie:
Ciasto robiłam w maszynie do wypieku chleba, zatem na początek umieściłam w niej wszystkie "mokre" składniki, potem mąkę, sól, cukier, a na końcu drożdże.
Po wyrobieniu (program dough - u mnie 1:50h) przełożyłam do formy 27cmx12cm i pozwoliłam ciastu rosnąć jeszcze przez ok. 20 minut. Następnie wyłożyłam owoce i kruszonkę.
Piekłam w temperaturze 180ºC przez
około 35 minut.
Osoby nie korzystające z maszyn do wypieku chleba odsyłam na wspomnianą wyżej stronę. gdzie opisano krok po kroku jak wyrabiać ciasto.
Udało mi się sfotografować ostatni kawałek:)
Udało mi się sfotografować ostatni kawałek:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz