Domowa granola
Lubicie granolę? My bardzo! Tylko gdy czytam etykiety na tych kupionych w sklepie, to przechodzą po mnie dreszcze... tłuszcze palmowe, spulchniacze, emulgatory... A tak prosto można zrobić pyszne domową granolę, czyli słodkie chrupiące płatki z bakaliami i nasionami.
A zatem, do dzieła!
Składniki:
-
450 g płatków owsianych (najlepiej górskich)
-
180 g ziaren słonecznika
-
100g migdałów (u mnie w płatkach)
- 100g pestek z dyni
- 50g wiórków kokosowych
-
1 jabłko starte na tarce
-
2 łyżeczki cynamonu
-
1 łyżeczka imbiru
-
8 łyżek płynnego miodu
-
100 g jasnego brązowego cukru
-
1 łyżeczka soli
-
2 łyżki oleju słonecznikowego
-
300 g rodzynków
Wszystkie składniki oprócz rodzynek mieszamy i wysypujemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (2 porcje). Pieczemy przez ok. 30-40 minut w temp. 170 st. C. Studzimy rozłożone, dodajemy rodzynki a później przechowujemy w szczelnie zamkniętym słoiku. Proporcje nasion można zmieniać, trzymając się mniej więcej wagi. Jeśli ktoś może, można dodać też orzechy czy ziarno sezamu. Z podanej porcji wyszedł solidny 2 litrowy słój płatków.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz