Składniki:
- ryż sypki lub w woreczkach (mam opory przed gotowaniem worków foliowych, więc u nas sypki - basmati lub jaśminowy)
- sól
- cynamon
- 2 piersi kurczaka
- słodka papryka w proszku
- pieprz
- oliwa do smażenia
najprostszy sos do kurczaka:
- 2 łyżki majonezu
- 3 łyżki kwaśnej śmietany
- 1 łyżka keczupu
Przygotowanie:
- Ryż płuczemy i gotujemy w gorącej wodzie, zgodnie z przepisem. Jedyna "nowość" polega na tym, że na początku gotowania, oprócz soli, do wody wrzucamy 1-2 łyżeczki sypkiego cynamonu.
- Pierś myjemy, osuszamy i kroimy w dość drobną (1 cm kostkę).
- Nacieramy solą, pieprzem i słodką papryką.
- Rozgrzewamy oliwę na patelni i wrzucamy kurczaka, smażymy na złoty kolor.
- Przygotowujemy sosik - mieszamy wszystkie składniki.
- Na talerzu układamy ryż, kurczaka, ulubioną sałatę a w osobnej miseczce serwujemy sosik. Można podawać też z innymi sosami - czosnkowym, chilli itp.
- Dla alergików mlecznych powyższy sosik robimy po prostu bez śmietany.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz