Składniki:
- schab
- kilka plastrów szynki (tyle ile schabu)
- sól
- pieprz
- żółty ser (jeśli możecie) w plastrach - tyle ile plastrów schabu
- pół papryki (niekoniecznie)
- 3 -4 łyżki koncentratu pomidorowego
- odrobina cukru
- oliwa
- 1 cebula
- pół ząbka czosnku (niekoniecznie)
- ulubione przyprawy (u mnie bazylia, oregano i nieco ziół prowansalskich oraz słodka i ostra papryka)
Przygotowanie:
- Schab kroimy na plastry i dość cienko rozbijamy, nacieramy solą i pieprzem z obu stron
- Na każdy plasterek schabu kładziemy plaster szynki, sera żółtego i nieco papryki pokrojonej w kostkę
- Zwijamy dość ściśle roladki, przekrawamy każdą na pół i układamy je w wysmarowanym oliwą naczyniu żaroodpornym, łączeniem do dołu
- Przygotowujemy sos.
- W tym celu siekamy cebulę i czosnek i podsmażamy lekko na rozgrzanej oliwie.
- Do cebuli dodajemy paprykę słodką i ostrą (pół łyżeczki ostrej i łyżeczkę słodkiej - u mnie) i też lekko przesmażamy
- Następnie dodajemy przecier pomidorowy i ok. 3/4 szklanki wody, zagotowujemy mieszając.
- Dodajemy przyprawy, sól i cukier do smaku.
- Gdy sosik jest gotowy, zalewamy nim roladki (powinny być przykryte co najmniej do 3/4 wysokości)
- Na każdą roladkę ścieramy nieco żółtego sera (jeśli już go jemy)
- Całość zapiekamy ok. 35-40 minut w temp. 180 st. C.
- Pysznie smakuje z ziemniaczkami i gotowanymi na parze warzywami. Dzieci też je lubią, bo roladki wychodzą malutkie a sosik pyszny!
A do tak przygotowanego obiadku piję sok. Nie byle jaki w osiedlowym sklepiku znalazłam gomarowski sok z 8 warzyw, który oprócz pomidorowego stał się moim najulubieńszym. Czyli pysznie i zdrowo :)
OdpowiedzUsuń