Składniki:
- podudzia z kurczaka (8 sztuk)
papryka słodka - 2 łyżeczki - papryka ostra - 1 łyżeczka
- sos sojowy 1 łyżka
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 3 łyżki miodu
- sól (w zależności od ilości użytego sosu sojowego, który też jest słony - można go ewentualnie pominąć)
- tłuszcz do smażenia
Przygotowanie:
- Przygotowujemy najpierw marynatę z papryki, sosu sojowego i oliwy. Nacieramy nią dokładnie umyte części kurczaka. Odkładamy na min. 2 godziny, najlepiej na całą noc. Jeśli lubimy ostre potrawy, możemy dodać nieco chili.
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i obsmażamy zamarynowane podudzia z wszystkich stron.
- Gdy będą już złociste, zalewamy wodą z miodem w proporcji 1/3 szklanki wody + 3 łyżki miodu.
- Przykrywamy i dusimy pod przykryciem, sprawdzając czy woda nie wyparowała. Gdy zacznie parować, miód ulegnie karmelizacji - trzeba pilnować, by karmel się nie spalił.
- Od czasu do czasu obracamy mięso, by nabrało ładnego koloru z wszystkich stron. Jeśli jest twarde, dolewamy wodę, ale już bez miodu i dusimy dalej.
- Na koniec zdejmujemy przykrywkę i obracając mięsko rumienimy je troszkę na powstałym karmelu, by uzyskać chrupiącą skórkę.
- Czas duszenia zależy od wielkości porcji, szacunkowo ok. 40 minut.
- Podajemy np. z ryżem i sałatą, czy surówką z marchewki i jabłka.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz