Do rosołu z kaczki dobrze jest też dodać liść laurowy i ziele angielskie (w symbolicznej ilości). Pasuje do aromatu kaczki i nieco go łagodzi.
Składniki:
- Porcja rosołowa z kaczki (powstała u mnie po odcięciu kaczce nóżek i piersi wykorzystanych jako drugie danie w postaci kaczki duszonej z jabłkami i majerankiem - przepis tutaj)
- indyk - np. noga, szyja. skrzydło lub dowolna cząstka kurczaka
- ewentualnie nieco wołowiny
- marchew
- seler
- por
- pietruszka
- sól
- liść laurowy
- ziele angielskie (2-3 kulki)
- kilka ziarenek pieprzu czarnego
Przygotowanie:
- Umyte mięso i obraną włoszczyznę umieszczamy w garnku i zalewamy wodą.
- Gotujemy na bardzo wolnym ogniu, z dodatkiem soli, ziela angielskiego, kilku ziarenek pieprzu i liścia laurowego, przez ok. 1-1,5 godz.
- Podajemy z makaronem albo kluseczkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz