składniki :
- 250 g margaryny
- 25 g kakao naturalnego
- 250 g zwykłego cukru
- 5 łyżek wody
- 200 g mąki pszenne
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 4 g proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki soli
- 3 jajka
- do formy - 1 łyżeczka masła
- 2 łyżki bułki tartej
sposób przygotowania :
Margarynę rozpuścić w rondelku na wolnym ogniu. Dosypać cukier i kakao, dolać wodę.
Podgrzewać do rozpuszczenia składników.
Po zawrzeniu gotować masę jeszcze 2-3 minuty.
Odlać 0,5 szklanki masy a resztę przestudzić.
Oddzielić żółtka od białek.
Białka ubić na sztywno z solą i cukrem waniliowym.
Przestudzoną masę czekoladową wlać do miski,
Mieszając, dodać do niej żółtka i mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia.
Wymieszać dokładnie do połączenia się składników.
Na koniec stopniowo dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać.
Ciasto przelać do foremki 31x12 cm (wysmarowanej uprzednio masłem i wysypanej tartą bułką).
Piec ok. 50 minut w temp 180 st. C.
Po upieczeniu odczekać ok.15 minut żeby ciasto lekko przestygło i wyjąć je z formy.
Jeszcze ciepłe posmarować odlaną wcześniej masą czekoladową.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz