Składniki:
3-4 łodygi selera naciowego
1 jabłko
garść rodzynek
majonez (dla tych co mogą żółtko)
woda
oliwa
jogurt (można pominąć)
odrobina kwasku cytrynowego
Przygotowanie:
Seler naciowy kroimy w plasterki
jabłko obieramy i ścieramy na tarce (grube oczka)
Wszystko wrzucamy do miski i mieszamy, dodajemy rodzynki.
Przygotowujemy sos - w tym celu mieszamy 2 łyżki majonezu z 1 łyżką wody i 1 łyżką oliwy. Jeśli możemy, dodajemy 2-3 łyżki jogurtu naturalnego.
Seler naciowy dobrze smakuje z cytryną, ale jeśli nie możemy użyć jej do sosu, rozrabiamy nieco kwasku cytrynowego w małej ilości wody i ostrożnie dodajemy do sosu.
Surówkę zalewamy sosem, podajemy schłodzoną.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz