Składniki:
1 białko do posmarowania wieńca
kruszonka - zrobiona np. z 1/3 porcji wg tego przepisu
Przygotowanie:
Wszystkie składniki oprócz margaryny łączymy i wyrabiamy przy pomocy robota kuchennego.
Dodajemy rozpuszczoną margarynę.
Ciasto posypujemy odrobiną mąki, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia (ciasto powinno podwoić swoją objętość).
Po wyrośnięciu posypujemy ciasto mąką, układamy, na blacie i rozwałkowujemy cienko do uzyskania dużego prostokąta. Rozsmarowujemy powidła na całej powierzchni ciasta, posypujemy cynamonem i zwijamy w rulon zaczynając od dłuższej strony (powidła muszą być zakryte).
Krążek lub okrągłe naczynie smarujemy roztopionym masłem, układamy na środku blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Dookoła krążka układamy ciasto tworząc wieniec. Za pomocą ostrego noża nacinamy ciasto co 2-3 cm z zewnętrznej strony. Nacięte końce delikatnie przekręcamy. Wierzch powstałego wieńca smarujemy białkiem i posypujemy kruszonką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz