Składniki:
- 0,5 kg fasoli
- przecier pomidorowy
- liść laurowy
- ziele angielskie
- majeranek
- cebulka
- olej
- sól
- pieprz
- boczek bądź kiełbaska
- słodka/ostra papryka
Przygotowanie
- Fasolkę moczymy na noc w wodzie. Zalewamy ją zimną przegotowaną wodą i po prostu odstawiamy na noc.
- Rano odlewamy wodę, w której moczyła się fasolka i uzupełniamy świeżą wodą.
- Gotujemy (do miękkości - czasem dość długo) z dodatkiem liścia laurowego i kilku ziaren ziela angielskiego.
- Następnie dodajemy przecier pomidorowy (wg uznania - ok. 3-4 łyżki)
- Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy pokrojoną w ćwierćtalarki cebulkę. Następnie dorzucamy pokrojony boczek lub kiełbaskę i obsmażamy.
- Dodajemy na patelnię nieco płynu od gotowania fasolki i łączymy następnie z fasolą.
- Doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem i ewentualnie nieco słodzimy, by złagodzić kwaskowatość pomidorów. Możemy dodać też paprykę słodką i ostrą do smaku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz