Składniki:
- pół paczki mrożonej włoszczyzny w słupkach (albo włoszczyny surowej, umytej, obranej i pokrojonej w słupki)
- filety z ryby (u mnie dorsz - ok. 600g)
- mąka
- cebula (1 duża lub 2 małe)
- olej
- sól
- pieprz
- przecier pomidorowy
- cukier
- liść laurowy
- ziele angielskie
- słodka papryka
Przygotowanie:
Włoszczyznę gotujemy w niewielkiej ilości wody, z łyżeczką soli, liściem laurowym (2 szt.) i 2-3 kulkami ziela angielskiego.
W międzyczasie smażymy rybę. Opłukujemy ją dokładnie pod wodą, wycieramy papierowym ręcznikiem, nacieramy solą i pieprzem bądź przyprawą do ryb.
Następnie obtaczamy rybę w mące.
Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy rybę po kilka minut z każdej strony na złocisty kolor. Usmażoną rybę przekładamy do innego naczynia.
Wracamy do naszego sosu. Na patelni rozgrzewamy ponownie nieco oleju i smażymy cebulkę pokrojoną w talarki. Gdy będzie złocista, dokładamy sos i zagotowujemy. Następnie dodajemy przecier pomidorowy (2-3 łyżki na pół paczki włoszczyzny) i paprykę (ok. 1 łyżeczki). Dodajemy sól i pieprz do smaku oraz lekko słodzimy, jeśli przecier nadał zbyt kwaskowy smak.
Sos nakładamy na rybę i gotowe.
Prawda, że nie takie skomplikowane?
Jeśli sos wyszedłby nam zbyt płynny, warto go zredukować. Ryba ma być w sosie a nie w zupie :)
Najlepiej smakuje po schłodzeniu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz