Składniki:
- 700g twarogu z wiaderka (u mnie akurat made for Auchan) - przy wyborze twarogu wiaderkowego zwracam uwagę na to, by w składzie było 100% sera. Zdarzają się twarożki mocno rozwodnione, które nadają się w mojej ocenie tylko do serników na zimno
- 100g cukru
- 3 łyżki mączki ziemniaczanej
- 50g mąki pszennej
- 3 jajka
- aromat waniliowy (u nie łyżeczka esencji waniliowej)
- krem toffi lub masa kajmakowa (jak zrobić bezmleczny kajmak pisałam przy okazji mazurków Wielkanocnych).
- Na spód dodatkowo 100g kruchych ciasteczek i 50 g tłuszczu (użyłam masło, ale jeśli nie możecie, to margaryna bezmleczna też się nada).
Sposób przygotowania:
Przygotowujemy spód miksując blenderem kruche ciasteczka. Margarynę (masło) rozpuszczamy np. w mikrofalce. Mieszamy okruchy ciastek z tłuszczem aż powstanie "mokry piasek". Wylepiamy nim dno tortownicy ( u mnie o średnicy 26 cm) i odstawiamy tortownicę do lodówki.
Ser miksujemy z cukrem, następnie dodajemy całe jajka i pozostałe składniki. Gdy masa jest gładka wylewamy ją na ciasteczkowy spód.
Pieczemy 50-60 minut w temp. 150 st. C z naczyniem wypełnionym parującą wodą na dnie piekarnika.
Studzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika, a następnie schłodzić w lodówce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz