Składniki na dwa talerze racuchów:
- 500 g mąki pszennej
- 50 g świeżych drożdży
- szczypta soli
- 1 - 2 łyżki cukru
- 1,5 szklanki wody lub letniego mleka roślinnego
- 1 jajko
Mąkę przesiać do naczynia, dodać szczyptę soli, wymieszać, zrobić w mące wgłębienie. Do wgłębienia wkruszyć świeże drożdże, zasypać je cukrem, zalać 1/2 szklanki letniej wody lub mleka. Przykryć ręczniczkiem, odstawić w ciepłe miejsce na 10 - 15 minut. Następnie dodać resztę mleka, jajko i wymieszać. Ciasto odstawić na 1 - 1,5 godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (do podwojenia objętości).
Po tym czasie smażyć racuszki na rozgrzanym oleju.
Podawać z cukrem pudrem, cukrem zwykłym, owocami, konfiturami - jak kto lubi:)
Podawać z cukrem pudrem, cukrem zwykłym, owocami, konfiturami - jak kto lubi:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz