Przepis zaczerpnięty z książki "Pyszne25", po małych modyfikacjach :)
Składniki:
- 400g twarogu (u mnie z wiaderka z Biedronki)
- 2 jajka
- 2 łyżki mąki
- 2 łyżki mączki ziemniaczanej
- 6 łyżek cukru
- łyżeczka esencji waniliowej
- 10 ciastek typu digestive
- 80g margaryny lub masła
- maliny lub inne owoce, pasujące do sernika
Sposób przygotowania:
- piekarnik nagrzać do 180 st. C
- ciastka rozkruszyć drobno i wymieszać z roztopionym tłuszczem
- masę ciasteczkową wyłożyć do foremek na muffinki (najlepiej silikonowych, w nich nie spieką się brzegi serniczków) i ugnieść łyżką.
- formę na muffinki schłodzić w lodówce
- w międzyczasie wymieszać twaróg z cukrem, jajkami, mąkami i esencją
- Masę serową wyłożyć na przygotowane spody - najpierw 1 łyżkę masy, później owoce a na koniec drugą łyżkę masy
- Piec serniczki przez ok. 25 minut.
- wystudzić w foremkach.
- Serniczki te raczej nie rosną, można do nich użyć dowolnych owoców jagodowych lub np. brzoskwiń czy bananów.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz