Jedna z najbardziej tradycyjnych surówek. Idealna do smażonych ryb, klopsików, mięs. Podaję przepis, jakby ktoś nie znał, choć trudno mi w to uwierzyć.
Składniki:
- biała kapusta
- marchewka
- pół cebulki
- ewentualnie natka pietruszki lub koperek
- łyżeczka octu
- sól
- cukier
- pieprz
- jeśli możemy - majonez lub śmietanka
- Kapustę szatkujemy i zagniatamy z solą, aby listki zmiękły (ok. pół łyżeczki soli na ćwierć główki kapusty).
- Marchewkę obieramy i ścieramy na dużych oczkach.
- Cebulkę szatkujemy.
- Dodajemy warzywa do kapusty, dolewamy nieco octu (naprawdę niezbyt dużo - ja użyłam jabłkowego) i trochę cukru (ok. 1 łyżeczki na tę porcję).
- Na koniec dodajemy natkę lub koperek i majonez/śmietankę.
- Surówkę podajemy schłodzoną.
- Możemy dodać też np. świeży ogórek czy kukurydzę lub czerwoną fasolę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz