Składniki:
- pół brokuła
- 1 ziemniak
- 2 szklanki wody
- pół cebuli
- ewentualnie kawałek pora
- oliwa albo masło
- sól
- pieprz
- cukier
- migdały
- ewentualnie gorgonzola - dla niealergików
Przygotowanie:
w garnku zagotowujemy wodę z solą i cukrem (po ok. 1 łyżeczce) i wrzucamy różyczki brokuła.
obieramy ziemniak i ścieramy go na grubych oczkach, po czym dodajemy do brokułów,
w międzyczasie siekamy cebulkę i kroimy por (w półplasterki) i podsmażamy je krótko na rozgrzanej oliwie (maśle).
Gdy cebulka się zezłoci, dodajemy odrobine wody na patelnię i całość dorzucamy do brokułów.
Gdy warzywa są już ugotowane (po ok. 10 minutach) miksujemy zupkę na gładko.
Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem.
Możemy podać z uprażonymi płatkami migdałów (u mnie z uwagi na czas migdały były bez prażenia) lub wiórkami gorgonzoli.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz