Składniki:
- 500g mąki
- 30g drożdży
- 80 g cukru
- 125 ml mleka roślinnego
- 100g margaryny bezmlecznej
- 2 jajka
- szczypta soli
- łyżeczka esencji waniliowej
- 100g wiórków kokosowych
- 1 jabłko
- do smarowania dla niealergików: 1 żółtko+2 łyżki słodkiej śmietanki+50g wiórków kokosowych
Przygotowanie:
- Akurat przygotowywałam ciasto w maszynie do wypieku chleba, więc tradycyjnie umieściłam w niej: mleko+jajka+esencja+sól+margaryna+mąka+cukier+drożdże (w tej kolejności).
- Maszynę nastawiłam na program zarabianie ciasta (dough).
- Wiórki dodałam po sygnale dźwiękowym wskazującym, iż to moment na dodanie dodatkowych składników.
- W międzyczasie obrałam jabłko i pokroiłam je na cienkie plasterki.
- Gdy ciasto było gotowe, rozwałkowałam je na grubość 1 cm i rozłożyłam na nim plasterki jabłka.
- Następnie założyłam brzegi ciasta na siebie, tak, by jabłko znalazło się w środku i uformowałam wałek z ciasta.
- Umieściłam go w formie keksówce.
- Wymieszałam zółtko ze śmietanką i posmarowałam masą ciasto. Następnie posypałam je wiórkami kokosowymi i odstawiłam do wyrośnięcia pod czystą lnianą ściereczką.
- Ciasto piekłam ok. 30 minut w temp. 180 st. C.
mąkę przesiać do miski, zrobić wgłębienie, do którego wkruszyć drożdże i posypać odrobiną cukru
następnie wlać mleko (letnie), dodać trochę mąki i zrobić rozczyn.
odstawić na ok. 15 minut do wyrośnięcia.
Gdy na rozczynie pojawią się pęcherze powietrza a ciasto zacznie rosnąć, dodać margarynę (w kawałkach), jajka, esencję, wiórki kokosowe, szczyptę soli i cukier.
Zagnieść ciasto i wyrobić je dokładnie.
Zostawić znów do wyrośnięcia.
Dalej postępować jak w przepisie powyżej.
To ciasto inspirowane było przepisem z gazetki Przysmaki nr 9-11/2003.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz