Kolejny pomysł na sałatę dla alergików. Tym razem z mięskiem
– w sam raz na szybki obiad w środku lata. Polecam!
Przepis pochodzi z książki Pyszne25.
Składniki:
- kilka pomidorów
- cebula dymka
- pierś z kurczaka
- rukola
- oliwa z oliwek
- sól morska
- czosnek (2 ząbki – jeśli nie możemy, pomijamy)
- 3 łyżki octu balsamicznego
- zioła: tymianek, szałwia, rozmaryn (razem 2 łyżki rozdrobnionych ziół)
Przygotowanie:
zioła posiekaj i przełóż do miski. Dodaj do nich drobno
pokrojony czosnek i ocet balsamiczny. Dokładnie wymieszaj.
Pierś z kurczaka umyj, oczyść z błon i pokrój w plasterki,
przełóż do miski z marynatą i odstaw na 10 minut.
Rozgrzej patelnię z odrobiną oleju. Kawałki kurczaka wyjmij z
marynaty i smaż ok. 2 minuty z każdej strony.
Pomidory pokrój w plastry.
Mięso układaj na talerzu, naprzemiennie z pomidorami. Na
środku talerza umieść garść rukoli. Całość polej oliwą z oliwek, posyp solą
morską i posiekaną dymką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz