Bardzo lubię czerwoną porzeczkę. Szczególnie do wypieków i przetworów. Ostatnio zaprawiłam kilka słoików dżemu, ale została mi garść owoców. I tu pomysł znalazłam na stronie Moje wypieki. Bardzo fajne przepisy, więc polecam.
Te ciasteczka są szybkie, efektowne i inne - bo nie kruche, porzeczki przełamują słodycz.
Te ciasteczka są szybkie, efektowne i inne - bo nie kruche, porzeczki przełamują słodycz.
Składniki na ok. 25 ciastek:
- 125 g margaryny bezmlecznej
- 160 g mąki pszennej
- 150 g drobnego cukru do wypieków albo cukru pudru
- 1 jajko
- 150 g czerwonej porzeczki
Wszystkie skladniki powinny być w temperaturze pokojowej. To bardzo ważne!
Mąkę pszenną, cukier, jajko i margarynę zmiksować, do otrzymania gładkiej masy ciasteczkowej. Ciasto będzie bardzo klejące!
Płaską blachę wyłożyć papierem lub matą do pieczenia.
Masę ciasteczkową nabierać łyżką i - pomagając sobie drugą łyżką wykładać na blachę w bardzo dużych odstępach.
Po upieczeniu ciastka rozlewają się na boki podwajając swoją powierzchnię. Spłaszczyć łyżką i w każde ciastko powciskać czerwoną porzeczkę (frajda dla dzieciaków!).
Radzę robić nieco mniejsze ciasteczka - lepiej się upieką (25 porcji będzie optymalne).
Po upieczeniu ciastka rozlewają się na boki podwajając swoją powierzchnię. Spłaszczyć łyżką i w każde ciastko powciskać czerwoną porzeczkę (frajda dla dzieciaków!).
Radzę robić nieco mniejsze ciasteczka - lepiej się upieką (25 porcji będzie optymalne).
Piec w piekarniku rozgrzanym do 190ºC przez około 10 minut lub do momentu zezłocenia brzegów. Wyjąć z piekarnika, lekko przestudzić, następnie przełożyć na kratkę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz