Składniki:
- ok. 20 dag jagód
- 0,5 litra wody
- cukier (ok. 4-5 łyżek)
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- makaron lub lane kluski
Przygotowanie:
Jagody przebrać, umyć i ugotować w wodzie z cukrem (od
zagotowania przez ok. 3 minuty).
Jeśli robimy laną kluskę, to teraz jest dobry moment na jej
dodanie. W tym celu ucieramy 1 jajko z 2-3 łyżkami mąki i odrobiną soli. Jeśli
masa jest zbyt gęsta – dodajemy troszkę wody. Gdy zbyt kleista – trochę mąki. Powinna
mieć konsystencję gęstej śmietany, tak, by łatwo dało się lać kluseczki. Od
kiedy mogę jajka, wolę kluski od makaronu. Gotuje się je krótko, ok. 2 minuty
(chyba, że zrobiliśmy kluski-kolosy, to dłużej).
Następnie rozrobić 2 łyżki mąki ziemniaczanej w połowie
filiżanki wody. Zawiesinę wlać powoli do gotującej się zupy i mieszać do
zgęstnienia.
Zupa szybko gęstnieje, wlewając będziemy obserwować jaką ma
konsystencję. Trzeba uważać, by nie wlać za dużo zawiesiny, bo może powstać
kisiel.
Taka zupa (bez kluseczek) świetnie smakuje i wygląda z małymi
bezikami. Tak podawała ją moja Mama.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz