Składniki:
paczka szynki szwarcwaldzkiej np. z Lidla
makaron – najlepiej wstążki albo spaghetti
oliwa z oliwek
jajko
sól
pieprz
natka pietruszki
rukola
pomidor
sos: oliwa z oliwek, syrop z agawy (albo miód) i ocet
balsamiczny
Przygotowanie:
Makaron ugotować w lekko słonej wodzie. Odcedzić i zostawić
ok. 3 łyżki wody z gotowania.
Na patelni rogrzać oliwę i dodać pokrojoną w paseczki szybkę.
Obsmażyć krótko.
Szynkę wrzucić do ugotowanego i odcedzonego makaronu i
wymieszać.
Odstawić z ognia.
Dodać pozostawioną wodę i 1 jajko – szybko wymieszać do
powstania sosu, następnie dodać posiekaną natkę pietruszki oraz sól i pieprz do
smaku i znowu wymieszać.
Danie jest właściwie gotowe. Ja podałam je z sałatką z
rukoli. W tym celu rukolę umyłam (po garści dla każdego) i skropiłam sosem
zrobionym z 2 łyżek oliwy i po łyżce syropu z agawy i octu (wymieszanych na
emulsję). Udekorowałam cząstkami pomidora.
niebardzo rozumiem zdanie: "Dodać pozostawioną wodę i 1 jajko – szybko wymieszać do powstania sosu, następnie dodać posiekaną natkę pietruszki oraz sól i pieprz do smaku i znowu wymieszać." - do czego dodać? do makaronu z szynką? i do tego surowe jajko???
OdpowiedzUsuńfaktycznie poplatane zdanie mi wyszlo:) wszystko dodajemy do makaronu- to surowe jajo też. Pod wplywem temperatury tworzy sie sos, ale nie jajecznica, chyba ze za szybko sie zetnie albo za wolno mieszamy. Wyprobowalam i bylo bardzo smaczne. I nie surowe!
Usuń