Te ciasteczka robi Mama mojego Męża. Wszyscy je lubimy i znikają w ekspresowym tempie. Równie szybko się je przygotowuje - polecam!
Dodatkowo, przy użyciu proszku bezglutenowego, można zrobić je w wersji dla bezglutenowców.
Dodatkowo, przy użyciu proszku bezglutenowego, można zrobić je w wersji dla bezglutenowców.
Składniki:
1 paczka kleiku ryżowego (170-190 g)
3 jajka
1 kostka margaryny bezmlecznej w temp. pokojowej (250 g)
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
pół szklanki cukru
łyżeczka ekstraktu z wanilii (niekoniecznie. Pytałam o ten ekstrakt parę miesięcy w różnych sklepach eko, a jest dostępny w Piotrze i Pawle! I w M&S)
8 czubatych łyżek wiórków kokosowych
dżem do wypełnienia ciastek
Wszystkie składniki połączyć razem, wyrobić.
Formować kulki wielkości małego orzecha włoskiego, układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w niewielkich odległościach (nieco urosną). W każdej kulce małe wgłębienie palcem. Napełnić marmoladą albo powidłami.
Piec w temperaturze 180 st C przez około 15 minut, do ciemnozłotego koloru.
Można piec też bez dżemu - wgłębienia można napełnić też po ostudzeniu.
Mmmm... Zdrowo i smacznie. :-)
OdpowiedzUsuńhttp://justineshape.blogspot.com/