składniki:
200g margaryny bezmlecznej
1,5 szklanki mąki
1 czubata szklanka cukru
3 jajka
1/3 łyżeczki soli
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
0,3-0,5 kg borówki amerykańskiej (u mnie borówka i brzoskwinie z uwagi na zbyt małą ilość borówki)
sposób przygotowania:
Mąki przesiać z solą i proszkiem do pieczenia.
Jaja utrzeć z cukrem na puszystą, prawie białą masę.
Margarynę rozpuścić i przestudzić, a następnie wlać ją do ubitych jaj cały czas miksując.
Dodać mąki i wymieszać dokładnie łyżką.
Piec w formie wysmarowanej margaryną i wysypanej bułką tartą albo wyłożonej papierem do pieczenia w temp. ok. 170 st. C przez 35-40 minut, do suchego patyczka.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz