Przepis na to ciasto znalazłam na stronie Moje wypieki. Szukałam jakiegoś pomysłu na szarlotkę - nasza papierówka bardzo obrodziła!
Składniki na spód:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 220 g masła
- 1 łyżka smalcu
- 5 łyżek cukru pudru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 5 żółtek
Wszystkie składniki zagnieść, schłodzić min. pół godziny w lodówce.
Foremkę o wymiarach 25 x 40 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkować/wgnieść w formę. Ponakłuwać widelcem, podpiec przez około 15 minut w temperaturze 170ºC.
Ponadto:
- 1,5 kg jabłek, obranych, pociętych na cienkie plasterki
- 5 białek
- 3/4 - 1 szklanki cukru
- kilka łyżek bułki tartej
Podpieczone ciasto posypać kilkoma łyżkami bułki tartej (ma wchłonąć wilgoć z jabłek). Wyłożyć jabłka.
Białka ubić na sztywno z cukrem, rozsmarować na jabłkach.
Piec około 30 - 40 minut w temperaturze 170ºC. Jeśli pianka zbytnio się brązowi, przykryć folią aluminiową.
Przepis z inspiracji na stronie Moje Wypieki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz