Składniki:
- 0,5 kg ziemniaków
- 150 g mąki pszennej
- 50 g mąki ziemniaczanej
- 1 jajko
- sól
- bazylia i natka pietruszki - po dużej garści (proporcje i ilość można zmieniać wg upodbania. Przy takowych bardziej wyczuwalna była bazylia i dla mnie jej ilość była w sam raz)
Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Następnie przeciskamy przez praskę i studzimy. W międzyczasie myjemy i siekamy zioła.
Do przestygniętych ziemniaków dodajemy jajko i mąki oraz posiekane zioła. Zagniatamy gładkie ciasto. Gdyby się kleiło, dodajemy więcej mąki.
Z ciasta formujemy małe wałeczki i wyciskamy na nich widelcem charakterystyczne paseczki.
Gotujemy we wrzącej osolonej wodzie przez ok. 2-3 minuty od chwili wypłynięcia na powierzchnię.
Podajemy z sosami, oliwą lub okrasą z boczku i cebulki.
Gdybyście chcieli zabarwić gnocchi na zupełnie zielono, polecam dodać do ciasta mrożony szpinak. Może kiedyś pokażę jak to wygląda.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz