Czasem zostaje nam trochę gotowanego mięsa, np. z rosołu. Wówczas chętnie robię pierogi lub knedle. Kiedyś zamieszczałam już przepis na knedle z truskawkami. Te robi się właściwie tak samo.
Ciasto przygotowujemy tak jak na kluski śląskie, dla przypomnienia:
ziemniaki ugotowane przepuścić przez maszynkę albo przez praskę.
włożyć ziemniaki do miski
wyciągnąć z miski dokładnie 1/4 ziemniaków
wsypać do miski tyle mąki ziemniaczanej, żeby zasypać dziurę po wyciągniętej 1/4 ziemniaków
wrzucić 1/4 ziemniaków z powrotem do miski
zagnieść wszystko
z ciasta formować placuszki i nadziewać je zmielonym mięsem, doprawionym solą i pieprzem (dla gładkości do mięsa można dodać nieco kleiku ryżowego rozrobionego w wodzie)
ugotować w osolonej wodzie
podawać z okrasą, jeśli możemy (np. z cebulką lub boczkiem)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz