Pieczemy z żółtkiem! Ten przepis znalazłam na stronie pieceofcake.pl. Ciasteczka wyszły kruche, delikatne i smakowite. Porcja na jedną blaszkę.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Mąkę przesiewamy, wsypujemy do malaksera.
Zimną margarynę kroimy w małe kawałki i dodajemy do mąki, wraz ze szczyptą soli. Dosypujemy cukier.
Miksujemy (najlepiej pulsacyjnie), aż mąka połączy się z masłem i będzie przypominać tartą bułkę (mniej więcej).
Dodajemy żółtka i miksujemy jeszcze chwilę, aż zaczną powstawać duże grudki.
Ciasto wysypujemy na stół kuchenny i szybko zagniatamy rękoma.
Ciasto formujemy w kulę, owijamy w folię i wstawiamy do lodówki na pół godzinki.
Z ciasta wykrawamy ciasteczka, dekorujemy marmoladką i pieczemy w 180-200 stopniach przez ok. 10-12 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz