zdjęcia pochodzą z kwietnia- nie mogly doczekać się publikacji wcześniej...
Składniki:
- cukinia
- marchewka
- pół czerwonej papryki
- 1/4 cebuli
- garść rukoli
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego albo puszka pomidorów pelati krojonych
- 1 łyżka keczupu
- papryka słodka i ostra do smaku
- sól
- pieprz
- oliwa
- zioła prowansalskie
- Cukinię myjemy i kroimy w ćwierćtalarki
- Marchewkę obieramy i kroimy w ćwierćtalarki
- cebulkę kroimy w plasterki
- paprykę myjemy, wykrawamy pestki i ogonek i kroimy w paseczki
- Oliwę rozgrzewamy w rondelku
- Wrzucamy paprykę, cukinię, cebulkę i marchew i chwilkę smażymy z dodatkiem papryki w proszku mieszając.
- Następnie dodajemy wodę i przecier pomidorowy (można dodać pomidory krojone z puszki - będzie lepsze, niestety miałam tylko koncentrat) oraz sól do smaku
- Dusimy pod przykryciem przez ok. 15 minut
- przed końcem duszenia dodajemy rukolę pokrojoną na kawałki (można dodać też natkę pietruszki)
- Na sam koniec dodajemy zioła prowansalskie i świeżo zmielony pieprz i keczup.
- Podajemy z ryżem, kaszą albo makaronem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz