Składniki na 12 bułeczek:
- pół szklanki płatków owsianych
- 1 - 2 łyżki miodu
- 1 łyżka (17 g) masła
- 3/4 łyżeczki soli
- 1 szklanka wrzącej wody
W dużej misce zalać płatki, miód, masło i sól wrzącą wodą, dobrze wymieszać i odstawić do wystygnięcia.
Ponadto:
- 1 czubata łyżeczka drożdży suchych (około 7 g) lub 14 g drożdży świeżych
- 3 łyżki letniej wody
- 2 łyżki zmielonego siemienia lnianego (dodałam 4)
- 1,5 szklanki mąki pszennej razowej
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- do posypania: płatki owsiane
Metoda tradycyjna:
Drożdże rozpuścić w letniej wodzie, odstawić na 5 minut, dodać do miski z płatkami, dodać siemię lniane i dobrze wymieszać.
Dodać make razowa i 1/2 szklanki maki pszennej (pozostałe 1/4 szklanki zostawić do podsypywania w czasie wyrabiania ciasta w miarę potrzeby)i dobrze wymieszać. Przełożyć na stolnicę i wyrobić na miękkie, elastyczne ciasto, około 8 minut (ciasto będzie lekko klejące).
Przełożyć do lekko natłuszczonej miski i zostawić przykryte aż podwoi swoja objętość, około 1 godziny. Odgazować (uderzając lekko dłonią) i zostawić aby odpoczęło na stolnicy 5 minut.
Ciasto podzielić na 12 równych części. Uformować bułeczki i ułożyć na płaskiej blasze, przykryć i zostawić na około 30 minut do napuszenia.
Rozgrzać piekarnik do 200ºC, bułeczki posmarować wodą, posypać płatkami i piec około 15 minut aż będą ładnie zrumienione. Wystudzić na kratce.
Metoda dla maszynistów (tę właśnie wykorzystałam):
W maszynie umieścić wg kolejności: ostudzone płatki owsiane, resztę składników mokrych, składniki suche, na końcu drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta 'dough', poczekać, aż wyrośnie w maszynie. Wyjąć, uformować bułeczki. Ułożyć na blaszce, pozostawić pod przykryciem około 30 minut, do napuszenia. Przed samym pieczeniem bułeczki posmarować wodą i posypać płatkami.
Piec w temperaturze 200 st., przez około 15 minut, aż będą ładnie zarumienione. Wystudzić na kratce.
Drożdże rozpuścić w letniej wodzie, odstawić na 5 minut, dodać do miski z płatkami, dodać siemię lniane i dobrze wymieszać.
Dodać make razowa i 1/2 szklanki maki pszennej (pozostałe 1/4 szklanki zostawić do podsypywania w czasie wyrabiania ciasta w miarę potrzeby)i dobrze wymieszać. Przełożyć na stolnicę i wyrobić na miękkie, elastyczne ciasto, około 8 minut (ciasto będzie lekko klejące).
Przełożyć do lekko natłuszczonej miski i zostawić przykryte aż podwoi swoja objętość, około 1 godziny. Odgazować (uderzając lekko dłonią) i zostawić aby odpoczęło na stolnicy 5 minut.
Ciasto podzielić na 12 równych części. Uformować bułeczki i ułożyć na płaskiej blasze, przykryć i zostawić na około 30 minut do napuszenia.
Rozgrzać piekarnik do 200ºC, bułeczki posmarować wodą, posypać płatkami i piec około 15 minut aż będą ładnie zrumienione. Wystudzić na kratce.
Metoda dla maszynistów (tę właśnie wykorzystałam):
W maszynie umieścić wg kolejności: ostudzone płatki owsiane, resztę składników mokrych, składniki suche, na końcu drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta 'dough', poczekać, aż wyrośnie w maszynie. Wyjąć, uformować bułeczki. Ułożyć na blaszce, pozostawić pod przykryciem około 30 minut, do napuszenia. Przed samym pieczeniem bułeczki posmarować wodą i posypać płatkami.
Piec w temperaturze 200 st., przez około 15 minut, aż będą ładnie zarumienione. Wystudzić na kratce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz