Jak zrobić wiosenną młodą kapustę duszoną pisałam tutaj.
A poniżej krótka instrukcja jak zrobić kotlety mielone dla alergika. O wiosenności obiadu stanowią moim zdaniem właśnie kapusta, młode ziemniaczki, szparagi i koperek. Ale czasem wystarczy już sam koperek, by dodać nieco wiosny na talerzu!
Składniki:
- dobre mięso mielone (u mnie samodzielnie mielone mięso z szynki) ok. 30 dag
- 1/3 szklanki bułki tartej (polecam zetrzeć zrobiony w domu chleb lub bułki)
- majeranek
- sól i pieprz
- olej
Przygotowanie:
- bułkę tartą zalać ok. pół szklanki zimnej wody i chwilę namoczyć
- połączyć bułkę z przyprawami i dokładnie wymieszać
- formować kotleciki i smażyć je na oleju z obu stron przez ok. 4 minuty z każdej strony
- obecnie po krótkim podsmażeniu drugiej strony przykrywam patelnię, kotleciki są bardziej jak duszone, co mam wrażenie służy Młodszej
- podawać z wiosennymi dodatkami wg uznania.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz