Przykładowe składniki:
- mieszanka sałat
- pomidory - koktajlowe lub większe (pokrojone w ćwiartki)
- ogórek - pokrojony w pół- lub ćwierćtalarki, najlepiej świeży, ale może być też konserwowy
- papryka
- ewentualnie rzodkiewka, cebulka, szczypior, grillowany kurczak
- ulubione zioła (u nas często prowansalskie)
sos:
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 1 łyżka syropu z agawy
Sałątę mieszamy z dodatkami i przygotowujemy sos, dokładnie mieszając składniki. Można w tym celu wlać je do małego słoiczka i energicznie potrząsać, aż do powstania emulsji. Sos bez syropu z agawy też daje radę, choć ja lubię tę odrobinę słodyczy. Syrop można zastąpić miodem, dobrze smakuje też ten sos z dodatkiem czosnku (jeśli ktoś może).
Sosem polewamy sałaty i serwujemy z dobrym pieczywem - polecam focaccie z rozmarynem lub małe puszyste bułeczki z tego przepisu.
A syrop z agawy kupiłam w promocji w Rossmannie - lubię ich dział z żywnością:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz