Ciasto idealne na wiosenny piknik czy spotkanie na działce. Pachnące truskawkami, z kwaskową nutą rabarbaru. Polecam!
ciasto:
kruszonka:
- 115g roztopionej margaryny bezmlecznej
- 3/4 szklanki cukru
- szczypta soli
- 1 i 1/4 szklanki mąki
dodatkowo:
owoce - rabarbar i truskawki, razem ok. 400 g.
1/4 szklanki mąki
2 łyżki brązowego cukru
Najpierw przygotowujemy kruszonkę. Wszystkie składniki wymieszać widelcem lub zagnieść rękoma do powstania kruszonki. Chowamy ją do lodówki.
Zagniatamy ciasto drożdżowe wg tego przepisu.
Owoce myjemy, obieramy i kroimy w plasterki. Mieszamy z 1/4 szklanki mąki i cukrem.
Następnie wyłożyć ciasto na blachę i odstawić w ciepłe miejsce do napuszenia na ok. 40-60 min. Po tym czasie nałożyć owoce i kruszonkę i piec ok. 40-45 minut w 180°C (w zależności od piekarnika i grubości ciasta).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz